sâmbătă, 13 februarie 2016




IMPORTANŢA TIC ÎN MANAGEMENTUL UNEI ORGANIZAŢII - GRĂDINIŢA

Pentru preşcolari, elevi şi studenţi, obişnuiţi cu noile metode de informare (internet, email, telefonie mobilă), conceptul de asistare a procesului de învăţământ cu computerul devine o componentă normală a procesului de învăţământ.
Din punctul lor de vedere, computerul este perceput fie ca o jucărie, fie ca o resursă de
informaţii.
A intrat deja în obisnuinţa zilnică utilizarea computerului, pentru comunicare, informare,
instruire.
Conceptul de asistare a procesului de învătământ cu computerul include:
- predarea unor lectii;
- aplicarea, consolidarea, sistematizarea cunostiintelor predate;
- evaluarea cu ajutorul computerului a unei lectii sau a unui grup de lectii.
Interactiunea elev-computer
- permite diversificarea strategiei didactice, facilitând accesul elevului la informaţii mai ample, mai logic organizate, structurate variat, prezentate în modalităţi,diferite de vizualizare. Nu doar computerul în sine ca obiect fizic, înglobând chiar configuratie, multimedia, produce efecte pedagogice imediate, ci şi calitatea programelor create şi vehiculate, corespunzător, a produselor informatice, integrate după criterii de eficienţă metodică în activităţile de instruire.
 -este conceput pentru a învăta
-trebuie să asigure interactiunea flexibilă elev-computer sau computer-profesor
-se adaptează în functie de caracteristicile individuale ale utilizatorului.
 Profesorul se va degreva treptat de activitatea de rutină, dar sarcinile lui se amplifică
prin faptul că va trebui să realizeze programe sau să elaboreze proiecte de programe şi să le adapteze la cerinţele procesului educativ. Procesul educaţional se va descentraliza, transformându-se dintr-un sistem centrat pe profesor, într-unul centrat pe subiecţi.
 Dar, oricât de complete ar fi programele, profesorul rămâne masina perfectă de învătare si influentarea elevilor, prin:
- Stimularea interesului fade nou. Legea de bază ce guvernează educaţia asistată de
computer o reprezintă implicarea interactivă a elevului în acţiunea de prezentare de cunoştinţe,captându-i atenţia subiectului si eliminând riscul plictiselii sau rutinei.
- Stimularea imaginaţiei. De la jocurile pe computer care dezvoltă abilităti de utilizare,
imaginaţie şi viteza de reacţie într-o prezentare grafică atractivă, maturizându-se elevul, studentul, începe să folosească computerul, să creeze propriile produse soft.
- Dezvoltarea unei gândiri logice. Descompunerea unei teme în etape de elaborare
organizate secvenţial, organizarea logică a raţionamentului reprezintă demersuri cognitive ce aduc, câştig în profunzimea şi rapiditatea judecării unei probleme.
- Simularea pe ecran a unor fenomene si procese, altfel costisitor de reprodus în laborator, ajută la întelegerea acestora.
- Optimizarea randamentului predării prin exemplificări multiple
- Formarea intelectuală a tinerei generaţii prin autoeducaţie
- Elevul învăta în ritm propriu, fără emoţii sş stres care să-i modifice comportamentul
- Aprecierea obiectivă a rezultatelor şi progreselor
Aceste noi TIC-uri se deosebesc de cele anterioare (procurarea de filme, benzi video,
telefoane, televiziune cu circuit închis, radio), prin următoarele aspecte:
- prin aptitudinea de integrare a instrumentelor multiple într-o singură aplicaţie pedagogică;
-interactivitatea- capacitatea de a stăpâni si îmbogăţi mediul informaţional;
- flexibilitatea utilizării, mai ales în situatia restrictiilor de timp si spatiu;
- conectivitatea, adică posibilitatea oferită oricărei persoane, oriunde în lume de a dispune de o conexiune la Internet, de a accede informatii Web.
 Comunicarea este o funcţie importantă a reţelei Internet prin care se realizează transferul de mesaje şi de fişiere între calculatoarele din reţeaua Internet.O primă formă de comunicare, este comunicarea directă. Concurenţa în aceasta zonă creşte prin intrarea marilor jucători (Yahoo- Yahoo Messenger , Microsoft – MSN Messenger) care oferă clienţilor servicii de chat, Google prin Google Talk. Skype. O altă formă de comunicare este comunicarea indirectă : e-listele, forumurile de discuţii, blogurile.
Prezentarea unui proiect reprezintă o provocare pentru oricare dintre noi, fie că suntem elevi, studenţi sau profesori, deoarece ajută publicul să îşi formeze o imagine de ansamblu. Prezi este o aplicaţie web prin intermediul căreia putem concepe prezentări mult mai atractive şi mai convingătoare. Presupune o grafica prietenoasă, cât şi posibilitatea de a evidenţia relaţiile dintre componentele prezentării, fără a le „rupe” în slide-uri, aşa cum se întâmplă în prezentările clasice.
  Profesorii dintotdeauna au comunicat în mod direct cu elevii şi părinţii acestora. De exemplu, aproape în toate cazurile, contactul pe care părinţii îl au cu şcoala se rezumă la şedinţele cu părinţii şi întâlnirile informale cu profesorii, pe holurile instituţiei. Însă acest contact este insuficient şi are efecte negative asupra motivaţiei elevilor şi părinţilor de a se interesa de procesul educaţional, precum şi asupra modului cum are loc comunicare. Iar asta se întâmplă fiindcă avem de-a face cu un contact minimal, mai degrabă de control a activităţii elevilor decât de implicare în educaţia acestora.
Această situaţie se poate schimba folosind tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor.
Cea mai la îndemână sugestie în acest sens o reprezintă comunicarea prin intermediul site-ului şcolii. Făcând un obicei din anunţarea diverselor evenimente festive sau administrative ale şcolii pe site-ul web al acesteia, părinţii şi elevii vor şti din timp ce activităţi îi solicită, unde ar fi nevoie de implicarea lor
Iată câteva instrumente de marketing educațional pe care le am folosit in gradinita noastra:
1. Grup de discuții cu părinți
2. Site-ul grupelor conținand următoarele tipuri de informații:
-       Anunțuri recente – organizarea de excursii, organizarea de activități extrașcolare/ școlare, anunțuri cu privire la programarea serbărilor etc.,
-       Prezentarea cadrului didactic – prezentarea personală, prezentarea competențelor și abilităților cadrului didactic, prezentarea domeniilor de interes, educația și formarea etc.,
-       Prezentarea grupei – prezentarea detaliată a fiecărui preşcolar Prezentarea portofoliului de rechizite/materiale,
-       Orarul săptămânal al grupei
-       Structura anului școlar etc…..
3.Pliantul grădiniţei
4.Ore de informatica pentru prescolari
Internetul este un mediu informaţional interesant şi instructiv, care oferă modalităţi plăcute de petrecere a timpului liber şi capată din ce în ce mai mult teren în activitatea de instruire. Copiii şi tinerii sunt cei mai infocaţi utilizatori, calculatorul, telefonul mobil şi Internetul integrându-se deplin în viaţa lor cotidiană. Pentru ca ei să poata beneficia de aceste resurse extraordinare fără riscuri privind siguranţa lor, directorul şcolii trebuie să aibă în vedere activităţi extracurriculare / ore de discuţii privind avantajele şi riscurile Internetului.
 Infrastructura TIC de bază, cum ar fi reţelele simple de calculatoare şi accesul la Internet, a devenit o comoditate pentru toate organizaţiile.
Aceste tehnologii au devenit acum esenţiale pentru organizarea activităţii din şcoală, grădinită.
In timp ce TIC continuă să fie o resursă eficientă pentru reducerea costurilor existente, este din ce in ce mai mult adoptată ca un instrument al inovării şi al creşterii eficienţei, permiţând noi abordări.

Bibliografie

[1] Miron Ionescu, Ioan Radu, Didactica modernă, Editura Dacia, Cluj Napoca, 2004.
 [2] Romiţă Iucu, Marin Manolescu, Elemente de pedagogie, Editura Credis, Bucureşti 2004.
[3] Michaela Logofătu, Mihaela Garabet, Anca Voicu, Emilia Păuşan, Tehnologia Informaţiei şi             a Comunicaţiilor în şcoala modernă, Editura Credis, Bucureşti, 2003.
 [5] http://www.yahoo.com